De ecologische pluktuin is ontstaan uit een passie voor groen en vele omzwervingen over de wereld waar ik veel inspiratie in vele landen mocht opdoen.

Uiteindelijk zijn wij in 2019 neergestreken in het pittoreske Turfdorp Griendtsveen waar wij ons huis hebben gebouwd en de tuin zelf hebben aangelegd. Gelegen aan het kanaal met aan de andere zijde de bossen. Wij hebben een weiland aan huis ingericht tot natuurtuin met wadi's. Daar tegenaan ligt de pas aangelegde Pluktuin.

Ik had als doel de tuin om te toveren tot een rustoord voor vele insecten en andere dieren. Dat is gelukt. Een pluktuin is er daarna bij gekomen echter ook de insecten profiteren hier van de vele bloemen die er staan. Onlangs is er een bijenkolonie in een leegstaand vogelhuisje neergestreken. De ooievaars, reeën, vossen, eenden e.a.vinden ook hun weg naar onze tuin waar de wadi's een fijne plek vormen om te  drinken en te rusten. Honderden kikkers zijn hier opgegroeid. Echter door de klimaatwisselingen wisselt dit per jaar.

We hebben in de korte tijd dat we hier wonen vele soorten vogels zien opgroeien. Vele nestkasten aangebracht en ook veel nestjes gehad onder de dakpannen. Het is een kraamkamer de hele zomer door. Daarom is de pluktuin dan ook apart van de rest van de tuin om de dieren en insecten hun rust te gunnen.

De natuur is hier prachtig. Vele soorten vogels, reeën, dassen, vleermuizen, etc.. Ook de vlinders zijn hier in groten getale aanwezig. Ik heb dan ook bewust veel soorten planten en struiken voor de insecten en dieren aangeplant. Ook zult u veel verschillende soorten vlinders tegenkomen waaronder de 'Koninginnenpage' en 'Kolibrievlinder'. Helaas moest het seizoenvan 2023 de perenbomen het ontgelden wanneer de rupsen zich tegoed deden aan de blaadjes. Maar dit hebben wij maar over ons heen laten komen. Het (biologische)fruit is namelijk voor eigen gebruik en dit delen we graag met de vogels en nu dus met de rupsen. Hopelijk hebben we 2024 meer geluk op een grotere oogst. Want sappig waren ze wel.

Dus met goed geluk kunt u ook peren vers van de bomen plukken!!! Lekkerder krijgt u het niet!

We hebben ongeveer  200 "Conference"perenbomen, appelbomen, pruimenbomen en vele andere soorten tezamen met eetbare bessenstruiken aangeplant. De vogels maken hier dankbaar gebruik van. Indien we later genoeg peren of ander fruit hebben dan zullen we deze kleinschalig aan de weg gaan verkopen.

In de gehele tuin heb ik meer dan 2500 soorten(en misschien nog wel meer) verschillende bloemen aangeplant om een grote diversiteit te krijgen zodat er altijd genoeg in bloei staat. Hier komen nog bovenop de verschillende bomen, bamboes en gemengde hagen voor de vogels. De tuin is natuurlijk aangelegd met veel hoge grassen en meanderend. Met uitzondering van een aantal vakken in de pluktuin met dahlia's en 1- jarigen.

De pluktuin ligt tegen het bos aan en is een oase van rust met al zijn vogelgeluiden. Er staan bordjes hoe alles werkt en er zijn zitjes aanwezig. U kunt bij binnenkomst uw fiets stallen bij de fietsenstalling op het terrein of uw auto parkeren op de oprit. Echter dit is wel alleen voor pluktuin gasten.  U kunt bij binnenkomst een mandje of emmer pakken en deze vullen met een laagje water alvorens u naar de pluktuin loopt. Bij de ingang van de pluktuin krijgt u van mij een schaartje en ziet u de uitleg met de prijzen. Neemt u echter in de auto of op de fiets een emmertje van huis mee voor de bloemen mocht het warm zijn en u nog een tijd onderweg bent. Water is hier aanwezig. De pluktuin bestaat uit vaste planten en vele soorten dahlia's van kleine bollen tot handgrootte dahlia soorten. Ook zijn er 1 -jarigen. Veel soorten en kleuren kunt u er vinden.

Op mijn website bij "openingstijden"zal ik aankondigen wanneer er meer of andere momenten zijn om de pluktuin te bezoeken. Checkt u voor de zekerheid altijd even de website. Mijn bloemenkar zal ook aan de weg komen te staan op vrijdags, zaterdags en zondags tot uiterlijk 19 a 20.00 uur voor stekken van planten en bloemen per bos in papier verpakt zodat u deze ook altijd cadeau kunt geven. Echter de bossen bloemen die ik op de kar zal neerzetten zijn beperkt daar ik graag vers aanbied. indien het regent of stormt dan zal ik niets neerzetten.

Door de vele dahlia's, herfst-anemonen, bessenstruiken en andere bloemensoorten kunnen wij open blijven tot half oktober. Dan zijn er tegen die tijd ook mooie herfstboeketten te plukken. Mocht u wel een boeket willen maar niet zelf willen plukken laat u het mij dan weten via de email, zie hiervoor de contact pagina. Geeft u mij dan een prijs op met gewenste kleuren en hoogte van de bloemen(laag, middel of hoge stelen) en tijdstip van ophalen dan zet ik het voor u klaar als u komt. 

Ook is het mogelijk om een boeket cadeau te doen of om bloemen te plukken om te drogen indien u hier op vakantie bent of voor vertrek naar huis een vers boeketje mee terug naar huis te nemen. Zo neemt u dan toch nog een herinnering aan De Peel mee terug. Deze zal ik dan extra goed verpakken met vochtig papier. Ook heb ik cadeaubonnen en inpakpapier om de bloemen feestelijk in te pakken dit alles op een duurzame manier verpakt.

Momenteel is het nog niet mogelijk om te pinnen. Mocht dit later wel zo zijn dan zal ik dit op de website laten weten.

Ons historische en mooie turfdorp is zeker een aanrader om te bezoeken. Mooie wandelingen kunnen hier gemaakt worden en in het dorp is ook een terras aan het water voor een heerlijk kopje koffie of lunch; www.herbergdemorgenstond.nl

Dus een aanrader voor een leuke trip naar Griendtsveen!

Dan wens ik u bij deze alvast veel pluk-plezier en hopelijk tot gauw!

Groetjes,

Tina